Stina 2018 Pošip (0,75 L)

Cijena: 140,00 kn
Količina: - +
Dodaj u košaricu Dovrši kupovinu

Bijelo vino - suho

Cijena: 140,00 kn

Cijena pakiranja: 840,00 kn

Pakiranje: 6/0,75 L

 

Alkohol: 13,0 %

Sorta: Pošip 100%

Proizvodnja: 48000 boca

Raspoloživo: 4800 boca

Servirati: 12 ° C

Opis

Stina  Pošip

Autohtona sorta Pošip predstavlja istinski dragulj i to je naša bijela sorta s najvećim potencijalom. Kao sorta prikladna je za proizvodnju svježijih vina. Rad s ovom sortom istovremeno predstavlja zadovoljstvo i veliku odgovornost, jer rezultati moraju biti vrhunski, ovisno o potencijalu grožđa.  Ovo je vino izražene arome, mineralnosti, te okusa, koji s dozrijevanjem u boci biva sve bolji.

Grožđe za ovo vino dolazi iz našeg novog vinograda Grabica.

U podrumu se grožđe dodatno prebire ručno na stolu. Ovo je delikatna sorta i zahtjeva puno pažnje.  Kao i ostalo grožđe, i ovo se prilikom dolaska u podrum hladi prije prešanja i čuva od štetnog utjecaja kisika tijekom prerade. Fermentacija se najvećim djelom odvija u inox tankovima u kojima se temperatura fermentacije strogo kontrolira. Nakon fermentacije vino odležava u inox tankovima 6 mjeseci uz miješanje na talogu. Jedan dio (oko 20%) fermentira u drvenim bačvama u kojima se također kontrolira temperatura. Ovaj dio ostaje u barrique bačvicama 6 mjeseci i za to vrijeme odležava na vlastitom talogu.

( S. Špiranec) Krepko i puno vino zrelija okusa i bogata i slojevita mirisa. Mirisom dominiraju arome tropskog voća, prije svega ananasa, a u nešto manjim, ali jednako raspoređenim dozama još dolaze breskve, mediteransko bilje i vanilija. U ustima je svježiji nego na nosu. Odlično doziranih i živahnih kiselina koje snazi i krepkoći što nastupaju već sredinom okusa daje lijepu ravnotežu, izraženu kroz stanovitu sočnost. Krajem okusa snaga i zrelost još više dolaze do izražaja zahvaljujući ugodnom valu topline i pikantnosti finiša. Retrookus je dugačkog trajanja, s slankasto gorkastim primjesama kao završnim pečatom. Tijelom i aromama ovo je vino izrazito food karaktera. Zbog mineralnosti i snage se s lakoćom nosi i sa masnijim ribama poput onih zapečenih u škrovadi, a zbog zrele voćnosti i punoće može pokriti čak i mesa poput teletine ispod peke ili marinirane peradi. 88 bodova.

 

Nagrade:

  • 90 bodova, The Wine Gang (berba 2011.)
  • 91 bod, James Suckling ( berba 2011.)
  • 5/6 bodova Danijela Kramarić (berba 2011)
  • Srebrena medalja, „Wine Challenge in London“ (berba 2012.)
  • Zlatna medalja Challenge Internacional du vin Bourg (Bordeaux) (berba 2015)