Stina 2017 Tribidrag (Crljenak) (0,75 L)

Cijena: 220,00 kn
Količina: - +
Dodaj u košaricu Dovrši kupovinu

Crno vino - suho

Cijena: 220,00 kn

Cijena pakiranja: 1320,00 kn

Pakiranje: 6/0,75 L

 

Alkohol: 14,0 %

Sorta: Tribidrag 100%

Proizvodnja: 4000 boca

Raspoloživo: 950 boca

Servirati: 18 ° C

Opis

Stina Tribidrag (Crljenak)

Stina Tribidrag (Crljenak) je elegantno vino s blagim taninima, izraženom  voćnošću i balansiranim kiselinama. Odležavanjem u barrique bačvama 12 mjeseci  tanini su postali mekši, a okus zaokruženiji. Barikne note su fino ukomponirane u vino, dodatno obogaćujući miris i okus.

Dobiven od sorte Crljenak, poznate i proširene u svijetu kao Zinfandel, a za koju je tek nedavno dokazano da potječe iz Hrvatske, odakle je skoro potpuno nestala. Ovim otkrićem dolazimo do svojevrsnog 'vraćanja kući' ove sorte, te je ovo vino primjer toga. Vino je proizvedeno od grožđa iz samo jednog vinograda. Nalazi se na sjevernoj strani otoka Brača pored mjesta Postira, na poziciji pogodnoj za rast i razvoj ove sorte. Berba se, kao i svi ostali zahvati u vinogradu, obavlja ručno.

Nakon dolaska u podrum i prebiranja na stolu  grožđe se hladi i stavlja u inox tankove na fermentaciju kojoj kontroliramo temperaturu od početka do kraja. Maceracija traje 2 do 3 tjedna.  Bitno je da grožđe bude u optimalnoj zrelosti, tako da prirodna voćnost vina bude što više izražena. Nakon završetka vrenja i maceracije grožđe se preša i priprema za odležavanje. Čuva se 12 mjeseci u francuskim barrique bačvama korištenim 2 do 3 godine. Cilj je da se tanini, koji su u Crljenku dosta blagi od početka, još dodatno zaokruže. Istovremeno, koristeći rabljene barrikque bačve, osiguravamo optimalan utjecaj drva na vino, te postižemo da barikne note samo nadopunjuju prirodnu voćnost po kojoj je Crljenak slavan. Nakon odležavanja i punjenja u boce, vino u boci odležava minimalno 6 mjeseci prije puštanja u prodaju.

(S. Špiranec) Izvrstan primjerak dalmatinskog crljenka. Naglašene sočnosti, voćnosti i živahnosti, što su tako tipične odlike ove sorte, ali na drugoj strani i solidne te čvrste strukture, ukroćene snage i postojane taninske kičme. Bez iole slatkastosti kalifornijskih zinfandela, bez imalo mekoće talijanskog primitiva, a s puno dalmatinskog karaktera izraženog kroz žitkost, rustikalnost i intenzitet okusa. Kupina, zapečena višnja i borovnica su glavne arome kojima se još pridružuju nijanse hrasta i likoricije.  88 (89) bodova

 

Nagrade:

Brončana medalja, Decanter (berba 2011.)