Stina 2017 Pošip Majstor (0,75 L)

Cijena: 170,00 kn
Količina: - +
Dodaj u košaricu Dovrši kupovinu

Bijelo vino - suho

Cijena: 170,00 kn

Cijena pakiranja: 1020,00 kn

Pakiranje: 6/0,75 L

 

Alkohol: 13,0 %

Sorta: Pošip 100%

Proizvodnja: 8000 boca

Raspoloživo: 7000 boca

Servirati: 12 ° C

Opis

Stina  Pošip  Majstor

Autohtona sorta Pošip predstavlja istinski dragulj i to je naša bijela sorta s najvećim potencijalom. U ovom vinu sorta Pošip pokazuje i svoju drugu dimenziju kroz punoću koja se odlično kombinira sa dozrijevanjem u drvu. Ovo vino predstavlja kombinaciju svježine i voćnosti  s jedne strane, te punoće i  laganih barikiranih aroma s druge. Vino za znalce.

Grožđe za ovo vino dolazi sa otoka Brača iz mlađih i starijih vinograda u unutrašnjosti otoka koji su prikladni za uzgoj ove sorte. Sve radnje tijekom uzgoja u vinogradu obavljaju se ručno. Termin berbe se utvrđuje stalnim praćenjem stanja  grožđa prije same berbe. Berba se obavezno obavlja ručno i selektivno u ranim jutarnjim satima, radi očuvanja svježine i arome u grožđu. Po berbi se grožđe sprema u hladnjaču i tako otprema do podruma.

U podrumu se grožđe dodatno prebire ručno na stolu. Ovo je delikatna sorta i zahtjeva puno pažnje.  Kao i ostalo grožđe i ovo se prilikom dolaska u podrum hladi prije prešanja i čuva od štetnog utjecaja kisika tijekom prerade. Fermentacija 50% mošta odvija se u inox tankovima u kojima se temperatura fermentacije strogo kontrolira.  Ostalih 50% mošta fermentira dijelom u barrique bačvicama, a dijelom u velikim drvenim vinifikatorima (3300 litara).  Nakon fermentacije vino odležava u tankovima 8 mjeseci uz miješanje na talogu, nakon čega se miješa i priprema za punjenje. Vino dodatno odležava  minimalno 4 mjeseca u bocama prije stavljanja u prodaju.

(S. Špiranec) Kompleksno, delikatno i profinjeno vino. Autentično utjelovljenje sorte, ali i savršeni izričaj vješto osmišljenog dozrijevanja u različitim tipovima suđa koje je naglasilo čistoću i izvornost vina a neutraliziralo sve ostale utjecaje i arome. Radi se o vinu koje ima lijepi životni potencijal ispred sebe i koje će u idealnu dob ući tijekom 2015. godine. Ovdje nema tropske voćnosti baznog pošipa i miris je na prvi dojam nijansu neutralniji, ali upravo u toj diskretnijoj i prije svega mineralnoj aromi što podsjeća na miris mora pomiješan s primjesama breskve i jabuke krije se sama delikatna srž odležanog pošipa kao sorte. U ustima se vidi da se okus još razvija. Trenutna faza hrastom začinjene sočnosti uravnotežene svježinom kiselina i gorkastošću retrookusa na stabilnom je putu u slanu mineralnost i zrelost kasno jesenskih plodova. 90 bodova.