Stina 2015 Plavac mali Majstor (3,0 L)

Cijena: 795,00 kn
Količina: - +
Dodaj u košaricu Dovrši kupovinu

Crno vino - suho

Cijena: 795,00 kn

Pakiranje: 1/3,0 L

 

Alkohol: 14,5 %

Sorta: Plavac mali 100%

Proizvodnja: 500 boca

Raspoloživo: 50 boca

Servirati: 18 ° C

Opis

Stina Plavac mali majstor – dupli magnum

Stina Plavac mali majstor proizveden je od grožđa iz vinograda na najboljim pozicijama za Plavac mali, na južnim padinama otoka Brača oko mjesta Murvica (zapadno od Bola), uz more gdje dobiva najviše sunca tijekom dozrijevanja. Plavac mali majstor sa svojim obiljem crvenog i crnog voća, izdašnim, ali uglađenim taninima, te raskošnim i odlično ukomponiranim utjecajem drva, dobivenim tijekom dozrijevanja, predstavlja izvrstan potencijal i vrijednost ove sorte. Vino bogatog ekstrakta s dugim potencijalom za starenje. Vino za znalce.

Zbog specifičnosti položaja i nagnutog terena svi se poslovi u vinogradu obavljaju ručno, čime je bitno otežan rad u vinogradu. Radi se o tipičnim položajima s vapnenačkim tlima s dosta skeleta, odnosno kamenja. Vinogradi su stari (neki više od 50 godina) i otporniji na sušu, čime se pospješuje zrioba i ekstraktnost grožđa. Zbog specifičnosti sorte i ekoloških uvjeta proizvodnje  potreba za upotrebom zaštitnih sredstva je minimalna. Grožđe se bere isključivo ručno, relativno kasno, s ciljem boljeg dozrijevanja polifenola u bobicama.

Manji dio mošta  fermentira u inox tankovima (oko 20%), a ostalo fermentira u drvenim vinifikatorima (3300 litara) i barrique bačvama. Maceracija traje minimalno mjesec  dana, čime se poboljšava struktura vina. Bitno je da grožđe bude u optimalnoj zrelosti,  kako bi tanini u kožici i sjemenkama bili blagi i dozreli, tako da se karakteristična taninska suhoća s vremenom pretvori u svilenkasti i zaokruženi  osjećaj  tijekom dozrijevanja vina. Cilj je sljubljivanje tanina iz grožđa sa taninima iz bačve, povećanje kompleksnosti mirisa, te općenito omekšavanje i rafiniranje okusa. Zbog toga smo odabrali bačve iz najboljih francuskih bačvarija koje su rađene od francuskog i slavonskog hrasta. Vino dozrijeva 18 mjeseci, najvećim djelom u novim a manjim u godinu dana korištenim bačvama. Duljina dozrijevanja može biti promijenjena ovisno o specifičnosti godine i berbe.  Vino obavezno odležava  minimalno 6 mjeseci u boci prije puštanja u prodaju.

 

Nagrade:

  • Zlatna medalja, „Le Challenge International du Vin Bordeaux 2013“ (berba 2009.)
  • 5/6  bobova, Danijela Kramarić (berba 2009.)
  • 92 boda, Saša Špiranec (berba 2009.)
  • 4 zlatna grozda, „Svijet u čaši“ (berba 2009)
  • 4 čašice, „Večernji list“ (berba 2009)
  • 4/5 bodova, „Wine for Melomanes“ (berba 2009.)
  • Brončana medalja, Decanter (berba 2009.)