Stina 2015 Plavac mali Barrique (1,5 L)

Cijena: 355,00 kn
Količina: - +
Dodaj u košaricu Dovrši kupovinu

Crno vino - suho

Cijena: 355,00 kn

Cijena pakiranja: 355,00 kn

Pakiranje: 1/1,50 (drvena kutija)

 

Alkohol: 14,0 %

Sorta: Plavac mali 100%

Proizvodnja: 350 boca

Raspoloživo: 300 boca

Servirati: 18 ° C

Opis

Stina Plavac mali barrique je proizveden od naše najvrijednije i najpoznatije autohtone crne sorte Plavac mali, te predstavlja izvrstan primjer za upoznavanje svih vrijednosti i potencijala ove sorte. Voćnost je sačuvana i izražena  dok su  tanini, kojih u Plavcu malom ima napretek , ukroćeni i mekani. Boja je rubinski tamno crvena, karakteristično za Plavac mali, a utjecaj drva dobiven odležavanjem u barrique bačvama vrlo je lijepo ukomponiran.  Vino koje neće nikoga ostaviti ravnodušnim.

Vinogradi se nalaze na južnim padinama otoka Brača u okolici mjesta Bol. Tu Plavac mali raste na tipičnim vinogradarskom položajima na vapnenačkim tlima s dosta skeleta, odnosno kamenja.   Vinogradi su različitih godišta, od mlađih do starijih. Zbog specifičnosti sorte i ekoloških uvjeta proizvodnje  potreba za zaštitom je minimalna. Grožđe se bere ručno i relativno kasno s ciljem boljeg dozrijevanja polifenola u bobicama.

Fermentacija mošta za proizvodnju ovog vina odvija se u inox tankovima pod strogo kontroliranim uvjetima. Maceracija grožđa traje od 2 do 3 tjedna, čime se poboljšava struktura vina. Bitno je da grožđe bude u optimalnoj zrelosti, tako da tanini budu blagi i dozreli. Također želimo da prirodna voćnost Plavca malog bude izražena, što se postiže i optimalnim momentom branja grožđa.

Vino nakon fermentacije i malolaktike odležava 8 do 10 mjeseci u francuskim barik bačvama korištenim 2 do 3 godine. Cilj je da tanini u vinu omekšaju sazrijevanjem u barrique bačvama, dok istovremeno koristeći  upotrebljavane bačve  osiguravamo optimalan utjecaj drva u vinu. Time barkirane note samo nadopunjuju prirodnu voćnost vina. Nakon odležavanja slijedi punjenje u boce u kojim se čuva minimalno 6 mjeseci prije puštanja u prodaju.