Stina 2015 Plavac mali Barrique (0,75 L)

Cijena: 110,00 kn
Količina: - +
Dodaj u košaricu Dovrši kupovinu

Crno vino - suho

Cijena: 110,00 kn

Cijena pakiranja: 660,00 kn

Pakiranje: 6/0,75 L

 

Alkohol: 13,50 %

Sorta: Plavac mali 100%

Proizvodnja: 56000 boca

Raspoloživo: 30000 boca

Servirati: 18 ° C

Opis

Stina Plavac mali barrique

Stina Plavac mali barrique je proizveden od naše najvrijednije i najpoznatije autohtone crne sorte Plavac mali, te predstavlja izvrstan primjer za upoznavanje svih vrijednosti i potencijala ove sorte. Voćnost je sačuvana i izražena, dok su  tanini, kojih u Plavcu malom ne nedostaje, ukroćeni i mekani. Boja je rubinski tamno crvena, karakteristično za Plavac mali, a utjecaj drva dobiven odležavanjem u barrique bačvama vrlo lijepo ukomponiran.  Vino koje neće nikoga ostaviti ravnodušnim.

Vinogradi se nalaze na južnim padinama otoka Brača u okolici mjesta Bol. Tu Plavac mali raste na tipičnim vinogradarskim položajima na vapnenačkim tlima s dosta skeleta, odnosno kamenja.   Vinogradi su različitih godišta, od mlađih do starijih. Zbog specifičnosti sorte i ekoloških uvjeta proizvodnje  potreba za zaštitom je minimalna. Grožđe se bere ručno i relativno kasno s ciljem boljeg dozrijevanja polifenola u bobicama.

Fermentacija mošta za proizvodnju ovog vina odvija se u inox tankovima pod strogo kontroliranim uvjetima.  Maceracija grožđa traje od 2  do 3 tjedna, čime se poboljšava struktura vina. Bitno je da grožđe bude u optimalnoj zrelosti, tako da tanini budu blagi i dozreli. Također želimo da prirodna voćnost Plavca malog bude izražena, što se postiže i optimalnim momentom branja grožđa.

Vino nakon fermentacije i malolaktike odležava 8 do 10 mjeseci u francuskim barrique bačvama korištenim 2 do 3 godine. Cilj je da tanini u vinu omekšaju sazrijevanjem u barrique bačvama, dok  istovremeno koristeći upotrebljavane bačve osiguravamo optimalan utjecaj drva u vinu. Time barikirane note samo nadopunjuju prirodnu voćnost vina. Nakon odležavanja slijedi punjenje u boce u kojima se čuva minimalno 6 mjeseci prije puštanja u prodaju.

(S. Špiranec) Ugodan plavac klasičnih aroma za u hrastovima bačvama dozreli plavac kao što su zrele trešnje, zapečene višnje, te šljive, kojima se u primjesama još pridružuju blage note dima i kože. U ustima se mekoća sorte i zrelog voća naizmjenice smjenjuju s blagim stezanjem tanina, profinjenom pikantnošću i blagim začinima. Zbog nježne zadimljenosti i blago naglašenih tanina, ali i istovremeno vrlo ugodne sortne sočnosti, ovo je vino idealni partner jelima s roštilja s naglaskom na plavu ribu, ali i klasičnim pljeskavicama ili čak i vratini. 87 bodova.