Stina 2013 Plavac mali Majstor (0,75)

Cijena: 175,00 kn
Količina: - +
Dodaj u košaricu Dovrši kupovinu

Crno vino - suho

Cijena: 175,00 kn

Cijena pakiranja: 1050,00 kn

Pakiranje: Pakiranje: 6/0,75 L

 

Alkohol: 15,0 %

Sorta: Plavac mali 100%

Proizvodnja: 16000 boca

Raspoloživo: 8000 boca

Servirati: 18 ° C

Opis

Stina  Plavac mali majstor 

Stina Plavac mali majstor proizveden je od grožđa iz idealno pozicioniranog vinograda, na južnim padinama otoka Brača oko mjesta Murvica (zapadno od Bola), uz more gdje dobiva najviše sunca tijekom dozrijevanja. Plavac mali majstor sa svojim obiljem crvenog i crnog voća, izdašnim, no uglađenim taninima, te raskošnim i odlično ukomponiranim utjecajem drva, dobivenog tijekom dozrijevanja, predstavlja izvrstan primjer ove sorte. Vino bogatog ekstrakta s dugim potencijalom za starenje. Vino za znalce.

Zbog posebnog položaja i nagnutog terena svi se poslovi u vinogradu obavljaju ručno. Radi se o tipičnim položajima vapnenačkih tala s dosta skeleta, odnosno kamenja.  Neki vinogradi su stariji od 50 godina, i otporniji na sušu čime se pospješuje zrioba i ekstraktnost grožđa.  Zbog specifičnosti sorte i ekoloških uvjeta proizvodnje potreba za zaštitnim sredstvima je minimalna. Grožđe se bere isključivo ručno, te relativno kasno s ciljem boljeg dozrijevanja polifenola u bobicama.

Manji dio mošta fermentira u inox tankovima (oko 20%), a ostalo u drvenim vinifikatorima (3300 l) i barrique bačvama. Maceracija traje minimalno mjesec dana, čime se poboljšava struktura vina. Bitno je da grožđe bude u optimalnoj zrelosti, kako bi tanini u kožici i sjemenkama bili blagi i dozreli. Cilj je sljubljivanje tanina iz grožđa sa taninima iz bačve, povećanje kompleksnosti mirisa, te općenito omekšavanje i rafiniranje okusa. Zbog toga smo odabrali bačve iz najboljih francuskih bačvarija, rađene od francuskog i slavonskog hrasta. Vino dozrijeva 18 mjeseci, najviše u novim bačvama, a manjoj mjeri u bačvama korištenim godinu dana. Duljina dozrijevanja varira, ovisno o specifičnosti godine i berbe.  Vino obavezno odležava minimalno 6 mjeseci u boci prije puštanja u prodaju.

(S. Špiranec) Prekrasna, eterična mirisa s crnim bobičastim voćem poput borovnice kao podlogom te osvježavajućim  minti notama kao nadogradnjom. Utkano je tu i puno drugih aroma poput tamne čokolade i duhana te grožđa plavca malog. Otvaranjem u čaši arome se ne prestaju nizati te kako vrijeme ide sve je manje začinskih nota hrasta, a sve više izvornog voća. U ustima impresionira vješto pogođen omjer svežine i snage, tanina i slasti, ekstrakta i kiselina. Trajanje se ne mjeri sekundama već minutama, a retrookus na kojem se sudaraju završna slast i čvrstoća tanina je jednostavno prekrasan. Vino je sušta suprotnost prezrelim i prekoncentriranim plavcima iz iste kvalitativne kategorije, oličenje je balansa i svježine, a da pritom na snazi i ekstraktu nije izgubilo ni najmanje. Posjeduje dobar potencijal za dozrijevanje. U idelanu dob za konzumaciju će ući u toku 2015. godine, u najboljoj formi će potrajati do 2018., a vrhunsku će kondiciju sačuvati još narednih 2 do 4 godine. 90 bodova.

 

Nagrade:

  • Zlatna medalja, „Le Challenge International du Vin Bordeaux 2013“ (berba 2009.)
  • 5/6  bobova, Danijela Kramarić (berba 2009.)
  • 92 boda, Saša Špiranec (berba 2009.)
  • 4 zlatna grozda, „Svijet u čaši“ (berba 2009)
  • 4 čašice, „Večernjeg lista“ (berba 2009)
  • 4/5 bodova, „Wine for Melomanes“ (berba 2009.)
  • Brončana medalja, Decanter (berba 2009.)