Stina 2012 Prošek (0,5 L)

Cijena: 345,00 kn
Količina: - +
Dodaj u košaricu Dovrši kupovinu

Desertno vino - slatko

Cijena: 345,00 kn

Cijena pakiranja: 2070,00 kn

Pakiranje: 6/0,5 L

 

Alkohol: 15,0 %

Ostatak šećera: 70 g

Sorta: Pošip 30 % i Plavac mali 70 %

Proizvodnja: 1900 boca

Raspoloživo: 660 boca

Servirati: 12 ° C

Opis

Stina  Prošek

Stina Prošek tradicionalno dalmatinsko desertno vino. Proizveden tradicionalnom metodom od sušenog grožđa, prošek ima dugu tradiciju i povijest u Dalmaciji, a cijenjen je zbog svoje posebnosti i kvalitete. Grožđe se bere kasno, najbolje u fazi prezrelog i sušenog  grožđa. Kod nas se proizvodi od crne sorte Plavac mali i bijele sorte Pošip, koje je rastu na južnim padinama otoka Brača, na položajima Smrčeva. Ovi vinogradi su uz more, nagnuti prema suncu, na škrtoj zemlji, teškoj za obradu. Zbog posebnosti terena sve radnje u vinogradu se obavljaju ručno kao i berba koja se obavlja u više navrata.

Stina Prošek je desertno vino slatkog, kremastog i blagog okusa, dok na mirisu otkriva cijelo bogatstvo sušenog voća i slatkih bariknih nota.

Dok su za Plavac mali ovakvi položaji prirodni, pomalo je neobično vidjeti bijelu sortu kako raste na ovakvom terenu, gdje je utjecaj sunca na prvi pogled prevelik. Srećom, ovo su upravo idealni položaji za Prošek, jer omogućavaju veliko nakupljanje šećera i manji rizik od zaraze biljnim bolestima, što smanjuje potrebu za zaštitom. Bere se kasno, jer se grožđe ostavlja na lozi da se prosuši. Bere se u nekoliko navrata po točno određenim dijelovima vinograda, nakon što se ustvrdi da je grožđe dostiglo optimalnu razinu šećera.

Dolaskom u podrum grožđe se gnječi i nakon nekoliko dana fermentacije ide na prešanje. Preševina koja je još u fermentaciji stavlja se u posebne drvene bačve u kojima nastavlja fermentaciju. Budući da bijelo i crno grožđe ne dolaze u isto vrijeme, zbog različitih perioda dozrijevanja, nakon prerade imamo dva Prošeka: ''crni'' (napravljen od Plavca malog) sa svojom punoćom, snagom i mirisima ukuhanog crnog voća i ''bijeli'' (napravljen od sortre Pošip) sa svojom slatkoćom  i karakterističnom voćnošću.

Nakon pola godine odvojenog čuvanja ove dvije frakcije se miješaju i čuvaju minimalno 2 godine u drvenim bačvama gdje se sljubljuju. Prošek se čuvanjem dodatno zaokružuje i obogaćuje blagim bariknim notama. Mora odležati u boci minimalno 6 mjeseci prije puštanja u promet. Vino za uživanje.

 

Nagrade:

  • Brončana medalja,“ Wine Challenge in London