Stina 2011 Plavac mali Remek djelo (0,75 L)

Cijena: 495,00 kn
Količina: - +
Dodaj u košaricu Dovrši kupovinu

Crno vino - suho

Cijena: 495,00 kn

Cijena pakiranja: 2970,00 kn

Pakiranje: 6/0,75 L

 

Alkohol: 15,0 %

Sorta: Plavac mali 100%

Proizvodnja: 3000 boca

Raspoloživo: 2500 boca

Servirati: 18 ° C

Opis

Stina 2011 Plavac mali remek djelo

Crno vino - suho

Cijena: 493,00 kn

Cijena pakiranja: 2.662,20 kn

Pakiranje: 6/0,75 L

 

Alkohol: 15,0 %

Sorta: Plavac mali 100%

Proizvodnja: 3000 boca

Raspoloživo: 2500 boca

Servirati: 18°C

 

Opis:

Kao sto i ime sugerira u ovoj boci se krije nešto posebno. Rađen kao i prethodno opisani Plavac mali majstor, ali od najboljih položaja i u najboljoj godini.  Stina Plavac mali remek djelo imat ćemo samo u najboljim godinama kada nakon fermentacije dobijemo posebno dobra svojstva. Bilo da se radi o posebno voćnom mirisu ili posebnom okusu (najčešće oboje), taj tank  prolazi poseban proces selekcije da bi se dobilo ovo vino.

Ovo vino karakterizira bogatstvo mirisa i okusa, te zaokruženost i elegancija u ustima. Tanini su svileni na nepcu, a voćnost bogata. Ekstraktno i puno, ali istovremeno elegantno sa savršeno uklopljenom bariknom komponentom. Vino s dugim potencijalom za starenje. Vino za znalce i za uživanje, najbolje što ovaj podrum nudi.

Grožđe dolazi isključivo sa najboljih položaja iz najstarijih vinograda u posebnim godinama. Zbog specifičnosti položaja i nagnutog terena svi se poslovi u vinogradu obavljaju ručno, čime se bitno otežava rad u vinogradu. Radi se o tipičnim položajima s vapnenačkim tlima s dosta skeleta, odnosno kamenja. Vinogradi su stari (50 i više godina) sa malim prinosima. Zbog specifičnosti sorte i ekoloških uvjeta proizvodnje  potreba za zaštitom je minimalna. Grožđe se bere isključivo ručno, relativno kasno, s ciljem boljeg dozrijevanja polifenola u bobicama.

Grožđe za ovo vino fermentira isključivo u drvenim  bačvama sa vrlo dugom maceracijom, 1 do 2 mjeseca. Stina Plavac mali remek djelo dozrijeva isključivo u novim barrique bačvama proizvedenim od francuskog i slavonskog hrasta. Nakon 12 mjeseci odležavanja, obavlja se kušanje svih bačvi i njihova selekcija. Samo najbolje bačve odabiru se za daljnje dozrijevanje ovog vina, te se vino u njima ostavlja još 12 mjeseci na dozrijevanju. Tako vino provodi 24 mjeseca u barrique bačvama. Ovim odabiranjem samo najboljeg od najboljeg radimo jednu stepenicu više u proizvodnji ovog posebnog vina. Vino nakon punjenja obavezno odležava godinu dana u boci prije puštanja u prodaju. Vino je vrlo visokog potencijala čuvanja.

(S.Špiranec) Moćno, koncentrirano i izrazito bogato vino predviđeno za iznimne trenutke ili vrijedan poklon. Slojevi aroma nižu jedan za drugim svaki puta kad čašu prinesete nosu. Ekstrakt je toliko obilan da tanini koji su zapravo prilično čvrsti, ovdje djeluju baršunasto. Zadimljeno šumsko voće, obilna borovnica, suha šljiva, slatke začinske arome poput kokosa, tragovi likoricije, tragovi duhana. U ustima punoća ipak nije pretjerana, niti slast zrelog voća nije prenaglašena, zbog savršeno doziranih kiselina i očitog izbjegavanja prezrelog i prosušenog grožđa pri selekciji. Utjecaj hrasta i dima potpuno je nevidljiv, naravno, opet zbog bogatstva okusa i izvornog voća što začinske utjecaje ga s lakoćom pokrivaju. Zbog savršenog pH i poticajne svježine ovo vino, bez obzira na koncentraciju i zrelost, ima životni vijek od najmanje još dvadeset godina ispred sebe. Kolekcionarska vrijednost. 93 boda.

 

Nagrade:

  • Brončana medalja, Decanter (berba 2009.)